KUNDTJÄNST:060-579597 KAMPANJ: Fraktfritt vid order över 500:-

Tips och information om lysdioder.

Livslängden

Du behöver inte bekymra dig för att lamporna går sönder och därför sparar du besvär och pengar. Dioden håller upp till 50 ggr längre än glödlampan vid gynnsamma förhållande. Låter du verkstaden byta lamporna så sparar du tusenlappar (i arbets- och materialkostnad) med diodlampan.

Säkerheten

Diodlampan tänds mellan 100 och 1000 gånger snabbare än en glödlampa. Använder du diodlampan till bromsljus är detta en stor fördel. När du kör i 110 km/h och bromsar så ser bakomvarande bil Ditt bromsljus upp till 6 meter tidigare. Vid 80 km/h motsvarar detta c:a 4 meter.

Bränsleförbrukningen

En diodlampa förbrukar mellan 10 och 15 ggr mindre ström än glödlampan. Tror du strömmen i ditt fordon är gratis? Det är den inte eftersom generatorn blir tyngre att dra runt ju mer ström som går åt. Detta gör att du måste gasa mer för att köra i samma hastighet. Detta är naturligtvis marginellt men många bäckar små...

Batteriets livslängd

Många kör omkring med halvladdade bilbatterier, speciellt vintertid. När du monterat diodlampor, får batteriet ytterligare strömtillskott med 3 till 4 ampere. Detta gör att batteriet toppladdas fortare och håller därmed längre. Det som händer med batterierna när de inte är laddade är att de sulfaterar snabbare, vilket betyder att blyplattorna i batteriet bryts ner. Slammet som bildas på botten av batteriet kortsluter sedan en eller flera celler och batteriet är obrukbart.

Strömförbrukningen

Om du glömmer parkeringsljuset på bilen över natten så är batteriet urladdat på morgonen. Med diodlampor kan du starta motorn dagen efter utan att behöva väcka grannen och fråga efter startkablar.

Design

Förhöjer utseendet på din bil till ett verkligt lågt pris. Som parkeringslampa fram på t.ex. bilar med xenonljus gör den sig mycket bra med sin xenon blåa ton.

Hållbarhet

Diodlampan är stöt och skaktålig och passar därför utmärkt som effektbelysning i t.ex. extraljus

Att tänka på:

• Att tänka på när det gäller diodlampor För att få ett snyggt ljus på bilen, ska diodlampan ha samma färg som lyktglaset, d.v.s. vitt parkerings/positionsljus fram, rött till bak/broms och dimljus bak och gult för sidomarkering och blinkers.

• Vissa bilmodeller är utrustade med ett varningssystem för trasig glödlampa. Vissa av dessa varningssystem tror att glödlampan är trasig eftersom diodlampan använder så lite ström. Detta går att koppla förbi (t.ex. med 1205 som du hittar under "tillbehör") på dessa bilar, och behövs i stort sett inte eftersom diodlampan "inte går sönder". Alternativt kan du också använda en av våra många lampor som är anpassade för bilar med CanBus. Fråga oss om du är osäker!

• För att diodlampan skall fungera i blinklyktor krävs att bilen är utrustad med elektroniskt blinkers relä. Om bilen inte har detta krävs effektmotstånd eller nytt relä för att blinkersen inte skall "blinka snabbt".

• Diodlampans livslängd kan förkortas om den utsätts för hög värme. Diodernas arbetstemperatur bör ej överstiga 80 grader Celsius.

• Diodlampan är polaritetsberonede vilket innebär att den endast fungerar med + på ena polen och - på den andra. Växlar man dessa fungerar lampan inte. Vissa av våra lampor har ett extra styrchip som gör lampan polaritets oberoende.

• Lysdioder är den nya generationens lampa med många fördelar framför de tidigare glödlamporna som var både ineffektiva och miljöfarliga. LED-lampor är miljövänligare än lågenergilampor då lysdioderna inte använder sig av kvicksilver och har en högre verkningsgrad (mer av energin som går åt omvandlas till ljus snarare än värme). Numera finns det LED-lampor till alla de vanliga fattningarna samt LED-lysrör!

• Fördelarna med lysdioder är många, men några av de mest påtagliga för dig som konsument är: · Miljövänlig då den inte använder kvicksilver som lågenergilampor, den håller länge (vilket kräver mindre material)
· Drar lite ström (En 25W glödlampa kan ersättas med en diodlampa på 4W)
· Väldigt lång livstid (Mellan 35-100 gånger längre än en glödlampa, det vill säga mellan 35 000 – 100 000 timmar)
· Mycket svag värmeutveckling

• Medan inköpspriset för en LED-lampa är något högre än t.ex. lågenergilampa så sparar du in mycket pengar på den minskade elförbrukningen och den ökade livslängden.